Valparnas första veckor.

Valparnas första veckor.Att få valpar är ett stort ansvar och många känner en osäkerhet inför den första tiden i en valps liv. Hur går det till? Vad krävs för att valpar och mamma ska ha det bra? Vad ska man tänka på? Hur utvecklas valpen? Frågorna är många och även om mamman sköter det mesta, är det ändå man själv som har ansvaret för den lilla familjen. De första veckorna i en valps tid är viktiga och därför är det bra om man är lite påläst.

Första veckorna

Det gäller att ha lite extra koll på både tiken och valparna de första dagarna. Tiken är av förklarliga orsaker trött efter valpningen, men hon ska inte vara slö och hängig. Det är normalt att tikens temperatur är lite högre de första dagarna, men den får inte stiga upp mot 40 grader. Då bör en veterinär kontaktas. Ge tiken små portioner mat, flera gånger om dagen. Det är inte onormalt att de inte äter de första dagarna. Tikarnas magar kan vara lite känsliga efter valpningen. Se till att det alltid finns mat i skålen och rent fräscht vatten. Helst så nära valplådan som möjligt, så hon slipper gå så långt från ungarna. Navelsträngen på valparna torkar in och faller av efter ett par dagar. Ibland kan de sitta kvar längre, men det är oftast inget att oroa sig för. Den första tiden är det viktigt att ha den lilla familjen under uppsikt så mycket som möjligt. Sov om möjligt i samma rum och sitt med dem en stund flera gånger dagligen, men stör dem inte mer än nödvändigt. På så sätt ser man hur tiken tar hand om sina valpar, om alla valpar mår bra och diar som de ska. Om något är fel med en valp gäller det att upptäcka det så tidigt som möjligt, de blir snabbt sämre och kan i värsta fall dö. Se till att det är rent och fint i valplådan, men undvik gärna att flytta på valparna för mycket.

Kommande veckor

Valparna växer fort och vid ca två veckor öppnar de både ögon och öron. De är nyfikna och vill utforska omgivningarna, men går lätt vilse. Utöka deras rörelseområde lite i taget, så att de alltid hittar tillbaka. De kommande veckorna blir det allt viktigare med den sociala kontakten. Stoppa inte undan dem i ett avlägset rum, utan ha dem där det händer saker, så att de vänjer sig vid alla ljud i hemmet. Tidningar fungerar jättebra när valpar ska lära sig att bli rumsrena. De lär sig fort att använda dem.

Avvänjning

Man kan börja ge valparna mat från att de är två-fyra veckor gamla, beroende på hur stor kullen är och hur mycket mjölk tiken producerar. Den första maten kan vara nötfärs blandad med en äggula och några droppar rapsolja. En halv tesked rumstempererad portion är bra att börja med. Håll skeden framför valpens nos eller lägg en liten klick på valpens tunga. Det dröjer inte länge förrän man kan prova annan mat. Viktigt är att aldrig ge dem kylskåpskall mat.