Hundens dräktighet och valpning

Dräktighet

En tik är dräktig cirka 63 dygn från parningsdagen, men det kan variera mellan 56-72 dygn. Har det gått mer än 60 dagar, är det således ingen fara utan helt normalt. Tecken på att en tik är dräktig är bland annat illamående, rodnad på spenar som även blir större, buken blir större och fosterrörelser kan man känna från vecka 7. Vill man vara säker på att tiken är dräktig, kan man göra ett ultraljud efter 28 dagar.

Valpning

Hundens dräktighet och valpningNär det närmar sig dags för valpning blir tiken ofta lugnare och det är inte ovanligt att de blir mindre sociala. Tiken vill gärna göra iordning i valplådan cirka 2-4 dagar innan, så det är bra om hon har en plats innan dess. Tiken kan leta efter trasor och saker att bona lådan med och hon krafsar gärna i lådan. Det är ett medfött beteende att bygga bo som ännu finns kvar hos hundar. Precis innan valpning kan tiken bli orolig och rastlös. Hon kan även ha värkar, precis som vi människor. Efter att vattnet har gått kan det ta alltifrån 4 timmar till ett dygn innan ungarna kommer. Oftast tar det längre tid om det bara är en valp, eftersom den kan ha svårt att ensam få igång tiken. En stor kull sätter gärna igång valpningen för tidigt och en liten kull går gärna över tiden, men går det över 70 dagar kan det vara bra att kontakta en veterinär för övervakning. Från 60 dagar klarar sig en för tidigt född valp, men en vecka för tidigt klarar de sällan. Tiken sköter oftast valpningen själv, men man ska övervaka henne och det är bra om man redan har en veterinär att ringa till om något skulle gå fel. Det är även viktigt att tiken är lugn och harmonisk. Hon ska under inga omständigheter stressas och hon ska lämnas i fred så mycket som möjligt, förutom en person som håller henne sällskap. Stresshormon har visats försvåra värkarbetet och förlossningen kan bli onödigt komplicerad.

Motion

Under första tiden av dräktigheten behöver tikens motionsvanor inte ändras. Håll dig till samma mängd motion som hon brukar få, men när hon börjar bli tung i kroppen bör motionen minskas. Viktigt är att inte behandla en dräktig hund som om hon var invalid, men man ska samtidigt inte överdriva. Det är viktigt att hon är i så bra kondition som möjligt inför valpningen, men minska motionen efter hand som tiden går och hon blir rundare och mer orörlig.

Utfodring

Tikens utfodring behöver inte ändras den första tiden, med förutsättning att hon redan får en bra och välbalanserad kost förstås. Vill man kan man ge henne någon äggula i veckan och kött eller fisk. Det är proteinet som behövs och inte kolhydrater. Från vecka fyra ska mängden mat ökas. Under den sista tiden av dräktighet och första tiden vid diande, behöver tiken två till tre gånger så mycket protein, vitaminer och kalk. Ge henne tre till fyra mål om dagen. Vatten ska alltid finnas färskt och i stora mängder.