Böcker om hunduppfödning

Hunduppfödning i teori och praktik

Böcker om hunduppfödningDetta är en bok från Svenska Kennelklubben som riktar sig till alla hunduppfödare. Det är en bok som tar upp allt från parning till valpning och mycket mer. Kapitlen beskriver utförligt bland annat vad det innebär att vara hunduppfödare, hur man väljer avelsdjur, hur man på bästa sätt kan ta hand om sina hundar och såklart allt arbete kring en valpkull. Boken tar även upp bland annat utfodring, valparnas utveckling och första tiden i valpens nya hem. Boken täcker allt som man behöver veta om hunduppfödning och mer därtill. Den innehåller många bilder, praktiska tips och faktarutor. En inspirationskälla för både nya och etablerade uppfödare. Boken kom 2015 och är skriven av Åsa Lindholm, Catharina Linde Forsberg och Ingalill Blixt. Den har fått bra betyg och är tydligt och överskådligt skriven.

Uppfödarboken

Uppfödarboken, är även den en handbok som Svenska Kennelklubben har producerat. Boken är från 2002 och skriven av Bitte Lind. Uppfödarboken tar upp allt man behöver känna till och ger en god överblick när det gäller att föda upp valpar. Man får veta vad det innebär att ha och sköta om valpar vad gäller tid, ekonomi och utrymme. Boken beskriver utförligt hur man sköter om tiken, hur valparna utvecklas och hur man avvänjer dem. Den tar även upp praktiska saker som försäkringar och ekonomi. En bra bok för den som är intresserad av uppfödning.

Valpningsboken

En bok från 2009, skriven av Anne-Sofie Lagerstedt. Boken tar upp saker som löpning, parning, dräktighet och valpning. Det står även lite om de vanligaste sjukdomarna i könsorganen hos hundar och innehåller även en översikt över hundens anatomi. En god avelsplanering kan förhindra att defekter ärvs vidare. Boken ger råd om hur man bäst tar hand om de nyfödda valparna och hur man kan behandla sjukdomar som de kan drabbas av. Anne-Sofie Lagerstedt, som är veterinär, har många års erfarenhet av hundar och avel och valpningsboken är lättläst och enkel att hitta i. Boken är ett utmärkt verktyg att ta fram för att få råd när man är osäker eller står inför problem då man planerar eller har en valpkull. Det är en bra bok som tar upp de viktigaste sakerna och som man kan läsa om och om igen.

Avelsboken

2004 kom den sjunde och sista boken i serien Hunduppfödaren. Här kan man läsa om vad som styr valparnas förutsättningar, deras egenskaper och färdigheter. Strävar man som uppfödare efter goda resultat är boken ett värdefullt verktyg. Den innehåller välbeskrivna avsnitt om ärftliga sjukdomar, inavel och avel för bättre hälsa. Boken ger en omfattande vägledning när det gäller hundarnas genetik, avel och vad man bör tänka på vid avelsplanering. Där finns många råd om hur man både långsiktigt och kortsiktigt kan gå till väga för att uppnå ett visst utseende och praktisk förmåga. Författaren Lennart Swenson är doktor i hundavel och expert på avelsfrågor. Boken innehåller även mycket bilder och illustrationer.